Kako su depresija i ishrana povezane?

Jesu li depresija i ishrana povezani i da li ishrana utiče na mentalne bolesti? Kako su mentalne bolesti postale vodeći uzročnik invaliditeta u svetu, sve je više radova koji se bave ovom temom u pokušaju da nađu supstance, namirnice ili grupe namirnica koje mogu pomoći u prevenciji ili lečenju ovih problema.

Depresija je povezana sa ishranom na više načina.

Mentalno zdravlje i mentalne bolesti povezane su sa ishranom preko više mehanizama. Ovi mehanizmi su komplikovani za prosto objašnjenje, ali uključuju metabolizam omega-3 masnih kiselina, cinka, magnezijuma i brojnih drugih hemikalija u biljkama (fitonutrijenti).

Neuroinflamatorna hipoteza govori da je glavni uzročnik depresije sistemsko zapaljenje. Do sistemskog zapaljena dolazi zbog brojnih faktora, a ishrana je glavni faktor na koji možemo uticati.

Sve je više istraživanja koja govore o povezanosti crevne flore sa regulacijom raspoloženja, kognitivnim sposobnostima i anksioznošću. Dijetetska vlakna se nalaze u različitim biljkama, a mogu imati značajan pozitivni uticaj na mikrobiom naših creva.

Supstance za koje je, brojnim istraživanjima, utvrđeno da imaju pozitivne efekte na depresiju su: Folati, Gvožđe, Omega-3 masne kiseline (EPA i DHA), Magnezijum, Kalijum, Selen, Vitamin B1, Vitamin A, Vitamin B6, Vitamin B12, Vitamin C i Cink.

Salad with vegetables, avocado, shrimp and trout, source of omega-3

Dvoje naučnika (Laura R LaChance i Drew Ramsey) su prikupili rezultate više istraživanja (213) i osmislili Antidepresivni skor hrane (Engl. Antidepressant Food Score – AFS). Svoje zaključke su objavili u radu iz 2018. godine.

 

Depresija i ishrana

 

Antidepresivni skor hrane (ASH) je osmišljen sa ciljem identifikacije hrane koja može pomoći u sprečavanju ili ubrzanju oporavka od depresije. Prvo su identifikovane supstance koje pomažu pri ovom stanju, a zatim izmerene njihove količine u različitim namirnicama. Kao rezultat ovog istraživanja dobili smo tabele hrane koje mogu pomoći u lečenju i prevenciji depresije, pri čemu veći skor označava veću gustinu korisnih supstanci.

 

Prosečan ASH za različite vrste hrane
Prosečan ASH za različite vrste hrane

 

Prosečan ASH u namirnicama životinjskog porekla
Prosečan ASH u namirnicama životinjskog porekla

 

Prosečan ASH u namirnicama boljnog porekla
Prosečan ASH u namirnicama boljnog porekla

Pročitajte još na našem blogu

Dusan Aragonski

Dusan Aragonski

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Podeli:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Slični članci